Jump to content
SUPER IMPORTANT - MAJOR IMPROVEMENTS TO PALMTALK - PLEASE READ ×
  • WELCOME GUEST

It looks as if you are viewing PalmTalk as an unregistered Guest.

Please consider registering so as to take better advantage of our vast knowledge base and friendly community.  By registering you will gain access to many features - among them are our powerful Search feature, the ability to Private Message other Users, and be able to post and/or answer questions from all over the world. It is completely free, no “catches,” and you will have complete control over how you wish to use this site.

PalmTalk is sponsored by the International Palm Society. - an organization dedicated to learning everything about and enjoying palm trees (and their companion plants) while conserving endangered palm species and habitat worldwide. Please take the time to know us all better and register.

guest Renda04.jpg

In depth analysis of the Athens Riviera climate and palm potential

Recommended Posts

Posted

What is Foehn winds in Greek?

Παρεμπιπτόντως, όταν λέμε παγετός τι εννοούμε ακριβώς; Μέχρι τώρα νόμιζα ότι παγετός σημαίνει θερμοκρασία κάτω του μηδενός. Ωστόσο βλέπω ότι μερικές φορές μπορεί να είναι -2 αλλά χωρίς παγετό; 

Zone 9b: if you love it, cover it.

Posted (edited)
1 hour ago, ego said:

What is Foehn winds in Greek?

Παρεμπιπτόντως, όταν λέμε παγετός τι εννοούμε ακριβώς; Μέχρι τώρα νόμιζα ότι παγετός σημαίνει θερμοκρασία κάτω του μηδενός. Ωστόσο βλέπω ότι μερικές φορές μπορεί να είναι -2 αλλά χωρίς παγετό; 

Θερμοί καταβατικοί άνεμοι ή απλά καταβατικοί άνεμοι και πιο λαικά φόεν/φοένιασμα

Προφανώς μιλάνε για ολικό παγετό όπου ορίζεται με 24ώρη Τ κάτω του μηδενός. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ στην Αθηναϊκή Ριβιέρα με εξαίρεση μόνο μια ημέρα στον σταθμό του Ελληνικού το 2004 και αυτό πολύ οριακά για 0.2C. Όλοι οι υπόλοιποι σταθμοί στα νότια προάστια δεν έχουν καταγράψει ποτέ ημέρα ολικού παγετού. 

Edited by Manos33
  • Like 1
Posted

Δηλαδή όταν λέμε παγετός εννοούμε υπό το μηδέν για ένα εικοσιτετράωρο; Νόμιζα ότι αυτό λέγεται "ολικός παγετός".

Posted

Όχι σωστά τα λες απλά προφανώς αυτό που διαβάζεις μάλλον χρησιμοποιεί το όρο παγετό στη θέση του ολικού παγετού. Υποθέτω δηλαδή. 

• Like 1
Posted (edited)

Αν κατάλαβα καλά πάντως μπορεί να έχουμε πχ -1 αλλά όχι παγετό. Αυτό δεν καταλαβαίνω. Από αυτά που διαβάζω ο παγετός (frost) είναι πιο βλαβερός για τα φυτά από την παγωνιά (freeze). Υποπτεύομαι ότι παγετός είναι κάτι σαν παγωνιά με πολλή υγρασία; Πάχνη; 

Edited by ego

Posted

Όχι παγετός είναι οτιδήποτε κάτω από το μηδέν. Το -0.1 είναι παγετός το 0.1 όχι. Ολικός παγετός όταν όλο το 24 οι Τ κάτω από το 0. Τώρα πως το αποδίδουν διάφοροι δεν ξέρω. Επιστημονικά έτσι όπως τα έγραψα είναι. 

Posted

@ego@Manos33Πάντως παιδιά στη Φλόριντα (τα έβλεπα στο φβ, όχι ότι έχω πάει) έλεγαν ότι έπιασε πάγο με 2-3 βαθμούς (Κελσίου) και έδειχναν και το γρασίδι πως είχε κρυσταλλώσει πάνω. Νομίζω ότι έχει να κάνει και με την υγρασία επομένως και με το σημείο δρόσου.

Ίσως επειδή εκεί έχουν φοβερή υγρασία να πάγωνει λίγους βαθμούς πριν το 0

Καταγραφή.PNG

• Like 2
Posted (edited)
16 hours ago, Manos33 said:

Όχι παγετός είναι οτιδήποτε κάτω από το μηδέν. Το -0.1 είναι παγετός το 0.1 όχι. Ολικός παγετός όταν όλο το 24 οι Τ κάτω από το 0. Τώρα πως το αποδίδουν διάφοροι δεν ξέρω. Επιστημονικά έτσι όπως τα έγραψα είναι. 

Πάντως διαβάζω στο φόρουμ που γράφουν ότι η θερμοκρασία ήταν κάτω του μηδενός αλλά "no frost"... Νομίζω βρήκα την απάντηση εδώ.

Edited by ego
  • Like 1

Posted
Just now, ego said:

Πάντως διαβάζω στο φόρουμ που γράφουν ότι η θερμοκρασία ήταν κάτω του μηδενός αλλά "no frost"... @Phoenikakias μπορείς να μας διαφωτίσεις;

Κοίτα αν η θερμοκρασία είναι υπό του μηδενός αλλά η υγρασία πάρα πολύ λίγη ουσιαστικά δεν αρκεί για να «κατσει» πάνω στα αντικείμενα και να δημιουργήσει παγετό.

Αυτό το έχουμε συχνά το χειμώνα εδώ στο Βερολίνο. Έχουμε -2 για παράδειγμα αλλά το πρωί δεν βλέπεις παγετό στα αμάξια ή στο έδαφος

• Like 1
Posted (edited)
4 minutes ago, Victor G. said:

Κοίτα αν η θερμοκρασία είναι υπό του μηδενός αλλά η υγρασία πάρα πολύ λίγη ουσιαστικά δεν αρκεί για να «κατσει» πάνω στα αντικείμενα και να δημιουργήσει παγετό.

Αυτό το έχουμε συχνά το χειμώνα εδώ στο Βερολίνο. Έχουμε -2 για παράδειγμα αλλά το πρωί δεν βλέπεις παγετό στα αμάξια ή στο έδαφος

Άρα παγετός είναι βασικά η πάχνη.. και από ό,τι έχω καταλάβει, ο παγετός είναι βλαβερός για τα φυτά περισσότερο από το κρύο. Ένα φυτό αντέχει -3 χωρίς παγετό καλύτερα από -1 με παγετό..;

Edited by ego

Posted
3 minutes ago, ego said:

Άρα παγετός είναι βασικά η πάχνη.. και από ό,τι έχω καταλάβει, ο παγετός είναι βλαβερός για τα φυτά περισσότερο από το κρύο. Ένα φυτό αντέχει -3 χωρίς παγετό καλύτερα από -1 με παγετό..;

Όσο για αυτό κι εγώ δεν είμαι σίγουρος αλλά νομίζω πως ναι.

Εδώ όμως είχα διαβάσει και το άλλο: ένας τύπος στη Φλόριντα, εν όψει ενός πολύ ψυχρού κύματος, είχε ψεκάσει τις πορτοκαλιές του με νερό το οποίο πάγωσε αμέσως. Ο παγετός δημιούργησε ένα αδιαβατικό τοίχωμα και ενώ η θερμοκρασία έξω έπεσε ακόμα περισσότερο ο πάγος κράτησε τα φυτά θερμότερα. Δεν ξέρω αν είναι σωστή τεχνική, αλλά διάβασα ότι τα φυτά επέζησαν

Posted (edited)

Ναι κι εγώ διάβασα οτι μπορείς λέει να ψεκάσεις με νερό πριν το κρύο.. μου φάνηκε πολύ περίεργο γιατί εγώ ήξερα ότι όταν κάνει πολύ κρύο το πιο σημαντικό είναι να κρατήσεις το φυτό στεγνό.. Κι εγώ για πορτοκαλιές διάβασα

Edited by ego

Posted

Άλλο παγετός και άλλο παγετοποίηση η παγοποίηση και πάγος. Από +4 C και κατω μεχρι το μηδέν μπορει να έχουμε σχηματισμό παγοκρυστάλων , πολλα θερμόμετρα αυτοκινήτων δίνουν συναγερμό ήδη από το +4. Στον ΠΑΓΕΤΟ του Ιανουριου τρέχοντος έτους είχε στο Κίτσι γύρω στις 8 το βράδυ ήδη -3, αλλά ούτε πάχνη έβλεπες ούτε πάγο στο δρόμο. Η παγοποίηση απελευθερώνει ενέργεια. Το θέμα είναι τι γίνεται αμα κρατήσει πολύ χρόνο...

Stephanotis με τοπικά μονο εγκαύματα, μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πως έγιναν; Εμφανίστηκαν μετά τα πρόσφατα μαρτιάτικα κρύα, οχι μετα τον Ιανουάριο.

20220327_180833.thumb.jpg.e06b64fcc0cc8190d01bdf51d16ac529.jpg20220327_180829.thumb.jpg.bec30641a29184bb9bdee06f18fa00cb.jpg

Posted

Ένα νεαρό αρεκάστρουμ εδώ στη Νέα Μάκρη την έβγαλε καθαρή χωρίς προστασία. Καλό DNA + καλό μικροκλίμα; Βλέπει δυτικά εντωμεταξύ ο κήπος, 15 μέτρα από τη θάλασσα στα ανατολικά. 

IMG_20220328_142608.jpg

• Like 1

Posted (edited)
17 minutes ago, ego said:

Ένα νεαρό αρεκάστρουμ εδώ στη Νέα Μάκρη την έβγαλε καθαρή χωρίς προστασία. Καλό DNA + καλό μικροκλίμα; Βλέπει δυτικά εντωμεταξύ ο κήπος, 15 μέτρα από τη θάλασσα στα ανατολικά. 

IMG_20220328_142608.jpg

Τα αρεκαστρουμ δεν είναι τόσο ευαίσθητα, έχω δει αρκετά ανά την Ελλάδα σε διάφορα σημεία (εντάξει όχι στα βουνά προφανώς) 

Το τεράστιο γιούκα είναι όλα τα λεφτά βέβαια

Edited by Victor G.
  • Upvote 1
Posted
Just now, Victor G. said:

Τα αρεκαστρουμ δεν είναι τόσο ευαίσθητα, έχω δει αρκετά ανά την Ελλάδα σε διάφορα σημεία (εντάξει όχι στα βουνά προφανώς) 

Τι τεράστιο γιούκα είναι όλα τα λεφτά βέβαια

Στο Μαραθώνα όμως τα αρεκάστρουμ τα έπαιξαν αυτό το χειμώνα παρόλο που ήταν πιο μεγάλα. Αρκετά στο Ναύπλιο επίσης. 

Παρεμπιπτόντως τι ξέρουμε για rhapis multifida? Πολύ όμορφος φοίνικας και υποτίθεται ότι αντέχει το κρύο. 

Posted

Μπαααα, απλώς δεν έπεσε πολύ χαμηλά η θερμοκρασία.  Εγώ έχασα τρια τετοια το 2004.

Posted
1 minute ago, ego said:

Στο Μαραθώνα όμως τα αρεκάστρουμ τα έπαιξαν αυτό το χειμώνα παρόλο που ήταν πιο μεγάλα. Αρκετά στο Ναύπλιο επίσης. 

Είχε ένα τεράστιο στα δικαστικά.

Θέλω να πάω να δω αν ζει ακομα

Posted
Just now, Victor G. said:

Είχε ένα τεράστιο στα δικαστικά.

Θέλω να πάω να δω αν ζει ακομα

Θα ζει, εδώ ζει το δικό μου και παραμένει αρκετά πράσινο χα, χα, χα. BTW ουαί και αλίμονο αν φετος το κρύο είχε σκοτώσει αρεκάστρουμ, ο μισός κήπος μου θα είχε καταστραφεί.

Posted
1 hour ago, Phoenikakias said:

Μπαααα, απλώς δεν έπεσε πολύ χαμηλά η θερμοκρασία.  Εγώ έχασα τρια τετοια το 2004.

Για το rhapis multifida λες;

Posted

@egoΤο αρεκάστρουμ αντέχει αρκετό κρύο, το έψαξα μόλις. Μια πηγή αναφέρει ότι αντέχει μέχρι -6 (μάλλον για λίγη ώρα θα εννοεί), άλλη λέει για -4. Η palmpedia λέει το εξής:

Hardiness: These palms are some of the hardier palms, tolerating light frosts for short periods, although it will require some protection if cold periods are longer than normal. ( USDA hardiness zones: 9B through 11)

Βέβαια όταν λέμε ότι αντέχει μέχρι -4 συνήθως εννοούμε να πέσει για λίγη ώρα στους -4 και μετά να επανέλθει σε θετικές τιμές. Τώρα αν πέσει το βράδυ-πρωί στους -4 και την ημέρα μείνει στους -1 και μετά ξαναπέσει στους -3 (παράδειγμα αυτό), είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα εξαντληθεί ο φοίνικας.

Για την rhapis multifida η palmpedia πάλι λέει τα εξής:
Growth rate: moderate
Sunlight: filtered
Water: medium
Cold Tolerance: 28º F (-2,2º C).
It prefers a sheltered, wind free, shady position in constantly moist, well drained soil. Frost tolerant. Cold Hardiness Zone: 9b

Νομίζω ότι και τα δύο μπορούν να καλλιεργηθούν στη Νέα Μάκρη χωρίς χειμωνιάτικη προστασία. Για τον Ωρωπό δεν ξέρω.
Δεν έχω κανένα από τα δύο, οπότε δεν έχω προσωπική εμπειρία, μόνο ό,τι διάβασα στο ίντερνετ.

Πάντως το αρεκάστρουμ στα Δικαστικά (είμαι 99% σίγουρος ότι είναι αρεκάστρουμ) είναι αρκετά ψηλό (ίσως και 4 μέτρα, αλλά δεν εμπιστεύομαι τη μνήμη μου σε αυτό οπότε μην το κάνετε ούτε εσείς), που σημαίνει ότι, εκτός αν έχει τάχιστο ρυθμό ανάπτυξης, είναι πολλά χρόνια εκεί. (Εκτός αν το φύτεψαν όταν ήταν ήδη δύο μέτρα, αλλά ο Χριστός και η Παναγία!)

• Like 1
Posted
22 minutes ago, Victor G. said:

@egoΤο αρεκάστρουμ αντέχει αρκετό κρύο, το έψαξα μόλις. Μια πηγή αναφέρει ότι αντέχει μέχρι -6 (μάλλον για λίγη ώρα θα εννοεί), άλλη λέει για -4. Η palmpedia λέει το εξής:

Hardiness: These palms are some of the hardier palms, tolerating light frosts for short periods, although it will require some protection if cold periods are longer than normal. ( USDA hardiness zones: 9B through 11)

Βέβαια όταν λέμε ότι αντέχει μέχρι -4 συνήθως εννοούμε να πέσει για λίγη ώρα στους -4 και μετά να επανέλθει σε θετικές τιμές. Τώρα αν πέσει το βράδυ-πρωί στους -4 και την ημέρα μείνει στους -1 και μετά ξαναπέσει στους -3 (παράδειγμα αυτό), είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα εξαντληθεί ο φοίνικας.

Για την rhapis multifida η palmpedia πάλι λέει τα εξής:
Growth rate: moderate
Sunlight: filtered
Water: medium
Cold Tolerance: 28º F (-2,2º C).
It prefers a sheltered, wind free, shady position in constantly moist, well drained soil. Frost tolerant. Cold Hardiness Zone: 9b

Νομίζω ότι και τα δύο μπορούν να καλλιεργηθούν στη Νέα Μάκρη χωρίς χειμωνιάτικη προστασία. Για τον Ωρωπό δεν ξέρω.
Δεν έχω κανένα από τα δύο, οπότε δεν έχω προσωπική εμπειρία, μόνο ό,τι διάβασα στο ίντερνετ.

Πάντως το αρεκάστρουμ στα Δικαστικά (είμαι 99% σίγουρος ότι είναι αρεκάστρουμ) είναι αρκετά ψηλό (ίσως και 4 μέτρα, αλλά δεν εμπιστεύομαι τη μνήμη μου σε αυτό οπότε μην το κάνετε ούτε εσείς), που σημαίνει ότι, εκτός αν έχει τάχιστο ρυθμό ανάπτυξης, είναι πολλά χρόνια εκεί. (Εκτός αν το φύτεψαν όταν ήταν ήδη δύο μέτρα, αλλά ο Χριστός και η Παναγία!)

Για το rhapis σε άλλες πηγές λέει 25F

Posted
5 minutes ago, ego said:

Για το rhapis σε άλλες πηγές λέει 25F

Νομίζω ότι όλα αυτά είναι εμπειρικά, δηλαδή βασίζονται στις αναφορές ανθρώπων που έχουν οριακά χάσει τα φυτά τους.

Μπορεί για παράδειγμα σε κάποιον να έπεσε και να έμεινε στους 28F για τρεις ώρες, ενώ σε έναν άλλον να έπεσε στους 25F για είκοσι λεπτά και μετά να ανέβηκε ραγδιαία. Και οι δύο θα δώσουν αναφορά ότι το φυτό επέζησε οριακά (με ζημιές φυσικά) οπότε ο καθένας θα δώσει διαφορετικό όριο. Και τα δύο είναι σωστά, διότι δεν μετράει μόνο η θερμοκρασία αλλά και οι ώρες παγετού, η υγρασία, ο αέρας,....

Οπότε αυτά δεν τα παίρνουμε απόλυτα αλλά στο περίπου.

Αλλά για μένα, το σημαντικότερο είναι ότι όλα αυτά δεν αναφέρονται στο κλίμα της Ελλάδας. Τι εννοώ:
Ψάξε την αντοχή του κοκοφοίνικα για παράδειγμα (έλεος πια με αυτό το φυτό!!). Θα δεις ότι αντέχει στη ζώνη 10α, με τη θερμοκρασία να μην κατεβαίνει ποτέ υπό το μηδέν.
Ε, με αυτή τη λογική μπορώ να γεμίσω τα Δικαστικα με κοκοφοίνικες, σωστά; Λάθος. Στον πρώτο χειμώνα θα μας χαιρετήσει ανεπανάληπτα.
Έλα όμως που στις ΗΠΑ έχουν βρεθεί κοκοφοίνικες σε ζώνη 9β. Εκεί βέβαια, μπορεί να πιάσει -2, αλλά πρώτον, θα είναι στιγμιαία πτώση και δεύτερον, το πρωί θα ξανανέβει στους 25 (Κελσίου).

Και βασικά, ποιά Δικαστικά, στο ΒΕΡΟΛΙΝΟ φέτος η απόλυτη ελάχιστη ήταν -4. Παρ' όλ' αυτά, κι ενώ είναι μες στη ζώνη του αρεκάστρουμ, δεν θα φύτρωνε εδώ ούτε με 5 θερμοκήπια γύρω του. Και αυτό γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες είναι πραγματικά χαμηλές.

Γι' αυτό το λόγο κι εγώ δεν θέλω να προστατεύω τα φυτά μου. Θέλω ό,τι επιβιώσει να επιβιώσει με την αξία του και σε βάθος χρόνου. Οι αδύναμοι, δρόμο (λίγο φασιστικό ακούγεται αυτό, παιδιά μιλάω για φυτά και μόνο!! δεν ασπάζομαι τέτοιες ιδεολογίες). Με αυτόν το τρόπο, σε αρκετά χρόνια, θα γνωρίζω επακριβώς το κλίμα του τόπου μου και τα όριά του.

• Like 1
  • Upvote 2
Posted (edited)
7 hours ago, ego said:

Πάντως διαβάζω στο φόρουμ που γράφουν ότι η θερμοκρασία ήταν κάτω του μηδενός αλλά "no frost"... Νομίζω βρήκα την απάντηση εδώ.

Σωστά τυπικά παγετός είναι οτιδήποτε κάτω του μηδενός αλλά αν θα δούμε οπτικά τον παγετό είναι άλλο πολύ πιο πολύπλοκο ζήτημα.

Για να δώσω ένα παράδειγμα που βλέπουμε εκτεταμένως στις ''προσήνεμες'' κακοκαιρίες Αττικής και μερικών νησιών.  Μπορεί να δούμε φουλ θετικές θερμοκρασίες μέχρι και 6-7-8 βαθμούς και παρόλα αυτά να χιονίζει αβέρτα διότι οι προσήνεμοι ψυχροί ΒΑ άνεμοι  που συνοδεύουν πάντα τις προσήνεμες κακοκαιρίες καταποντίζουν τα σημεία δρόσου και πολλές φορές αστραπιαία περνάνε σε αρνητικές τιμές  με αποτέλεσμα να βλέπουμε λόγω ραγδαιότητας να το πιάνει μάλιστα. Αυτό τώρα πως να το πεις? Παγετό όταν η θερμοκρασία είναι θετική πχ 6 βαθμούς και έχει στρώσει ήδη τις ευαίσθητες επιφάνειες? Πχ θα μπορούσες να το ορίσεις πρόσκαιρο παγετό καθώς ειδικά στα προσήνεμα νησιά μας με το που σταματάει η εκδήλωση φαινομένων ανεβαίνουν ακαριαία τα σημεία δρόσου και εξαφανίζονται όλα τα χιόνια μέσα σε λίγες ώρες ή ακόμα και σε λίγα λεπτά. Το έχουμε δει πολύ συχνά αυτό σε νότιες παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας αυτό. Αυτό τώρα πόσο επιβλαβές είναι για τα φυτά? It remains to be seen αλλά κάτι μου λέει πως όσο οι Τ είναι θετικές και λιώνει το στρώσιμο γρήγορα οι ζημιές στα φυτά πρέπει να είναι μικρές.

Αντίστοιχα σε υπήνεμα νησιά μας όπως πχ η Ρόδος προσέξτε πόσο δύσκολο είναι να έχουμε αρνητικά σημεία δρόσου σε γενικευμένους χιονιάδες με αποτέλεσμα ακόμα και με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες πχ 1-2-3 βαθμούς να είναι σχεδόν αδύνατη η χιονόπτωση και να παίζει χιονόνερο ή απλά βροχή. Δεν είναι τυχαίο οτι κάποιες παραλιακές περιοχές της Ρόδου έχουν να δουν καθαρή χιονόπτωση πάνω από μισό αιώνα. Με πιο περίφημο παράδειγμα το λιμάνι της Ρόδου. Ακόμα και στην επική για τα Δωδεκάνησα κακοκαιρία του 1976 δεν έχουμε αναφορά για καθαρή χιονόπτωση μέσα στο λιμάνι της Ρόδου.  Για να είμαι δίκαιος όμως τέτοια φαινόμενα βλέπουμε κατά κόρον και στην Αττική σε χιονιάδες ειδικά όταν οι Β από το Αιγαίο μπαίνουν καθυστερημένα ή πιο εξασθενημένοι. Έχουν υπάρξει αμέτρητες φορές που είχαμε στα χαμηλά της Αθήνας 1-2 βαθμούς και να χιονονερίζει ή να ψιλοβρέχει ενώ αντίστοιχα σε καθαρή προσήνεμη κακοκαιρία βλέπουμε ακόμα και με 4 βαθμούς να στρώνονται  έστω σε εύκολες επιφάνειες (γρασίδια, αμάξια) πολλές περιοχές και με το που παύσουν τα φαινόμενα να εξαφανίζεται κάθε ίχνος χιονιού. Μάλιστα αυτό το τελευταίο το βλέπαμε κατα κόρον από το κέντρο και νοτιότερα στους ψευτοχιονιάδες από το 2008 μέχρι το 2021. Μέχρι που ήρθε το 2021 και το φετινό όπου η Αθήνα έδειξε τον καθαρό προσήνεμο χαρακτήρα της και τα έσπασε στα χιόνια. 

Τώρα τι είναι πιο επικίνδυνο για τα φυτά? Παρατεταμένες Τ κοντά στους μηδέν με χιονόνερα - οριακές ψευτοχιονοστρώσεις του διώρου ή πολλά γενικευμένα χιόνια με θετικές Τ? Πραγματικά δεν ξέρω....

Edited by Manos33
Posted (edited)

Παρακάτω σας βάζω έναν ορισμό των προσήνεμων του βοριά περιοχών στην Ελλάδα που επηρεάζονται από τους κλασικούς ''προσήνεμους''  χιονιάδες.

Είναι δηλαδή προσήνεμες περιοχές:

Στους προσήνεμους χιονιάδες επηρεάζονται τα πόδια της Χαλκιδικής, η Μαγνησία, Σποράδες, Φθιώτιδα, Εύβοια, Βοιωτία, Αττική, Κορινθία (κυρίως η ορεινή), η ανατολική Αργολίδα (περιοχή Τροιζηνίας ΒΒΑ του Αραχναίου), η ανατολική Αρκαδία (μαζί με την Τρίπολη και τη Βυτίνα), η ανατολική Λακωνία, οι Κυκλάδες και η βόρεια Κρήτη. Οι περισσότερες μεγάλες πόλεις της ανατολικής χώρας είναι προστατευμένες από τον χιονιά (π.χ. Λάρισα, Βόλος, Λαμία, Ιτέα, Γαλαξίδι, Αντίκυρα, κεντρική και νότια Αττική, Κόρινθος, Άργος, Ναύπλιο, Τολό, Σπάρτη, Γύθειο, Μολάοι και Μονεμβασιά)

Edited by Manos33
Posted

Βασικά για το πούμε απλά, το επικίνδυνο για τα φυτά είναι η πάχνη ή αλλιώς δρόσος..

Posted
3 minutes ago, ego said:

Βασικά για το πούμε απλά, το επικίνδυνο για τα φυτά είναι η πάχνη ή αλλιώς δρόσος..

Που η πάχνη στην Αθήνα ειδικά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι από τα πιο σπάνια μετεωρολογικά φαινόμενα μαζί με την ομίχλη. 

Posted (edited)

Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω......

Σήμερα το σημείο δρόσου στη Νεα Μάκρη είναι 9 βαθμοί. Δηλαδή αν η θερμοκρασία ήταν τώρα 9 βαθμοί θα είχε ομίχλη;

Edited by ego

Posted (edited)
21 minutes ago, ego said:

Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω......

Σήμερα το σημείο δρόσου στη Νεα Μάκρη είναι 9 βαθμοί. Δηλαδή αν η θερμοκρασία ήταν τώρα 9 βαθμοί θα είχε ομίχλη;

Μόνο αν είχες σχεδόν 100% υγρασία. Δεν φτάνει η σχέση Τ με σημείο δρόσου για να σου δώσει ομίχλη. Θέλει ταυτόχρονα φουλ υγρασία. Κάτι που δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ από το κέντρο της Αθήνας και νοτιότερα. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα για να δεις πόσο σπάνια είναι η ομίχλη στην Αθήνα. Τελευταία φορά που είχαμε εκτεταμένο επεισόδιο ομίχλης στο κέντρο της Αθήνας ήταν τον Νοέμβριο του 2021 και πριν από αυτό ήταν το 1989...Τόσο σπάνιο για την Αθήνα

Edited by Manos33
  • Like 2
Posted
1 hour ago, Victor G. said:

Νομίζω ότι όλα αυτά είναι εμπειρικά, δηλαδή βασίζονται στις αναφορές ανθρώπων που έχουν οριακά χάσει τα φυτά τους.

Μπορεί για παράδειγμα σε κάποιον να έπεσε και να έμεινε στους 28F για τρεις ώρες, ενώ σε έναν άλλον να έπεσε στους 25F για είκοσι λεπτά και μετά να ανέβηκε ραγδιαία. Και οι δύο θα δώσουν αναφορά ότι το φυτό επέζησε οριακά (με ζημιές φυσικά) οπότε ο καθένας θα δώσει διαφορετικό όριο. Και τα δύο είναι σωστά, διότι δεν μετράει μόνο η θερμοκρασία αλλά και οι ώρες παγετού, η υγρασία, ο αέρας,....

Αλλά για μένα, το σημαντικότερο είναι ότι όλα αυτά δεν αναφέρονται στο κλίμα της Ελλάδας. Τι εννοώ:
Ψάξε την αντοχή του κοκοφοίνικα για παράδειγμα (έλεος πια με αυτό το φυτό!!). Θα δεις ότι αντέχει στη ζώνη 10α, με τη θερμοκρασία να μην κατεβαίνει ποτέ υπό το μηδέν.
Ε, με αυτή τη λογική μπορώ να γεμίσω τα Δικαστικα με κοκοφοίνικες, σωστά; Λάθος. Στον πρώτο χειμώνα θα μας χαιρετήσει ανεπανάληπτα.
Έλα όμως που στις ΗΠΑ έχουν βρεθεί κοκοφοίνικες σε ζώνη 9β. Εκεί βέβαια, μπορεί να πιάσει -2, αλλά πρώτον, θα είναι στιγμιαία πτώση και δεύτερον, το πρωί θα ξανανέβει στους 25 (Κελσίου).

Και βασικά, ποιά Δικαστικά, στο ΒΕΡΟΛΙΝΟ φέτος η απόλυτη ελάχιστη ήταν -4. Παρ' όλ' αυτά, κι ενώ είναι μες στη ζώνη του αρεκάστρουμ, δεν θα φύτρωνε εδώ ούτε με 5 θερμοκήπια γύρω του. Και αυτό γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες είναι πραγματικά χαμηλές.

Γι' αυτό το λόγο κι εγώ δεν θέλω να προστατεύω τα φυτά μου. Θέλω ό,τι επιβιώσει να επιβιώσει με την αξία του και σε βάθος χρόνου. Οι αδύναμοι, δρόμο (λίγο φασιστικό ακούγεται αυτό, παιδιά μιλάω για φυτά και μόνο!! δεν ασπάζομαι τέτοιες ιδεολογίες). Με αυτόν το τρόπο, σε αρκετά χρόνια, θα γνωρίζω επακριβώς το κλίμα του τόπου μου και τα όριά του.

Εγώ είχα χασει κατακαλόκαιρο στο Μόναχο Rhopalostylis oceana  και Coccothrinax argentata. Ό,τι προλαβαινα και τα έφερνα Αύγουστο Ελλαδα, ΑΜΕΣΩΣ συνέρχονταν.

• Like 1
Posted
4 hours ago, Victor G. said:

Όσα λες είναι πολύ σωστά. ΊΣως θα ήταν καλή ιδέα σε κάποια φάση να καθιερωθούν συγκεκριμένες παράμετροι και όροι ώστε να μπορεί να ειπωθεί ότι ένα είδος αντέχει σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία. Να πρέπει πχ. να εκτεθεί σε αυτή τη θερμοκρασία για τουλάχιστον 6 ώρες. Ή η μέγιστη την επόμενη μέρα να μην είναι πάνω από 10 βαθμούς υψηλότερη. Λέμε τώρα, δε θα γίνει κάτι τέτοιο. Πάντα θα είναι λίγο φλου. 

Τέλος πάντων, ελπίζω σε 50 χρόνια να υπάρχει στα Δικαστικά μια μικρή παραλία γεμάτη beccariophoenices με το παρατσούκλι "Σεϋχέλλες" που θα οφείλει την ύπαρξή της σε σένα :)

• Upvote 1

Posted
3 hours ago, Phoenikakias said:

Εγώ είχα χασει κατακαλόκαιρο στο Μόναχο Rhopalostylis oceana  και Coccothrinax argentata. Ό,τι προλαβαινα και τα έφερνα Αύγουστο Ελλαδα, ΑΜΕΣΩΣ συνέρχονταν.

Δεν τους έφταναν οι καλοκαιριάτικες μέγιστες του Μονάχου;

Posted
10 minutes ago, ego said:

Τέλος πάντων, ελπίζω σε 50 χρόνια να υπάρχει στα Δικαστικά μια μικρή παραλία γεμάτη beccariophoenices με το παρατσούκλι "Σεϋχέλλες" που θα οφείλει την ύπαρξή της σε σένα :)

Μακάρι!

Και νωρίτερα, να το χαρούμε κι εμείς λίγο

• Like 1
Posted
11 minutes ago, ego said:

Δεν τους έφταναν οι καλοκαιριάτικες μέγιστες του Μονάχου;

Προφανώς όχι.  Και όταν λεμε μεγιστη, εννοούμε 25 στις καλύτερες των περοπτώσεων.

• Like 1
Posted (edited)

Σκέφτηκα να φτιάξω μια λίστα με τα είδη που είναι ασφαλή στο κλίμα των παραλίων της Αττικής (ΟΚ, εκτός Ωρωπού :crying: ). Αν ξεχνάω κάποιο προσθέστε το:

Washingtonia (robusta & filifera)

Livistona (sp?)

Bismarckia

CIDP

Phoenix dactylifera

Phoenix theofrastii

Rhapis 

Chamaerops

Chamaedorea radicalis (& hooperiana?)

Beccariophoenix alfredii

Phoenix sylvestris (& rupicola?)

Howea

Edited by ego
  • Like 1
  • Upvote 1

Posted
7 hours ago, Victor G. said:

Το τεράστιο γιούκα είναι όλα τα λεφτά βέβαια

Πιστεύω ότι το γιούκα έχει να κάνει με το γεγονός ότι το αρεκάστρουμ τα πήγε τόσο καλά. Το κάλυψε και εμπόδισε τη διαφυγή θερμότητας τη νύχτα. 

Posted
5 hours ago, Victor G. said:

εγώ δεν θέλω να προστατεύω τα φυτά μου. Θέλω ό,τι επιβιώσει να επιβιώσει με την αξία του και σε βάθος χρόνου. Οι αδύναμοι, δρόμο (λίγο φασιστικό ακούγεται αυτό, παιδιά μιλάω για φυτά και μόνο!! δεν ασπάζομαι τέτοιες ιδεολογίες). Με αυτόν το τρόπο, σε αρκετά χρόνια, θα γνωρίζω επακριβώς το κλίμα του τόπου μου και τα όριά του.

Καθόλου καθόλου; Δε θα βάλεις τα πιο ευαίσθητα κοντά σε ένα νότιο τοίχο; Δε θα βάλεις κάποια στη σκιά; Δε θα χρησιμοποιήσεις άλλα φυτά ως wind breakers?

• Like 1

Posted

Acoelorrhaphe, Rhapidophyllon, Nannorrhops, Serenoa, Sabal, Ravenea glauca, Arenga engleri, Arenga micrantha, Arenga pinnata, Rhapis multifida, humilis, excelsa, Calamus caryotoides, Chamaedorea radicalis,microspadix, Brahea αυτά είναι τα στανταράκια

• Like 2
Posted
6 minutes ago, Phoenikakias said:

Acoelorrhaphe, Rhapidophyllon, Nannorrhops, Serenoa, Sabal, Ravenea glauca, Arenga engleri, Arenga micrantha, Arenga pinnata, Rhapis multifida, humilis, excelsa, Calamus caryotoides, Chamaedorea radicalis,microspadix, Brahea αυτά είναι τα στανταράκια

@Victor G. και η Ravenea glauca μοιαζει με κοκοφοίνικα και αντέχει το κρύο. Δεν ξέρω αν μεγαλώνει γρήγορα όμως

• Like 2